Vanha nyrkkisääntö on, että betoni kuivuu sentin viikossa – Pelkkä urbaani legenda

Vanha sääntö sanoo, että 10 senttiä paksu betonilattia olisi pinnoituskuiva 10 viikossa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Betoni kuivuu – harhaluulot

Betonilattian kuivumiseen liittyy monenlaisia harhaluuloja. Vanhana nyrkkisääntönä on pidetty sitä, että betonilattia kuivuu paksuudestaan 1 cm viikossa. Näin ollen 10 cm paksu betonilattia olisi pinnoituskuiva 10 viikon kuluttua lattian valusta. Ikävä kyllä, se ei pidä paikkaansa.

Liian nopeasti pinnoitetuista lattioista olemme saaneet lukea ja kuulla uutisia tasaisin väliajoin. Miksi näin tapahtuu uudestaan ja uudestaan? Onko rakentamisen laatu kärsinyt? Onko työmailla liian kiire? Eikö tekijät välitä mitä ovat tekemässä? Olipa syy mikä tahansa, betonirakenteiden kuivumiseen tulee kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota. Pelkkä historiatieto ei riitä, tarvitaan ajantasaista koulutusta ja osaamista.

Betoni kuivuu sertifikaateilla?

Sertifikaateilla ei rakenneta, mutta ne kertovat paljon rakentamisen laadun arvostamisesta. Pelkkä sertifikaatti ei takaa osaamista, tietenkään. Sertifikaattikoulutukset antavat paljon ajantasaista tietoa, jota jokaisen rakennusalan ammattilaisen tulisi soveltaa käytäntöön. Sertifikaatin ylläpitäminen on tärkeää, jotta voidaan pysyä ajantasalla.

Eihän sitä näe kun betoni kuivuu!

No ei tietenkään näe omin silmin!

Betoni kuivuu kyllä, mutta teethän mittauksen oikealla tavalla.

Betonin kuivumisen mittaamiseen on olemassa sertifioituja menetelmiä ja ammattilaisia. Rakennekosteusmittaukset – sekä porareikämittaus, että koepalamittaus – kertovat tarkasti sen onko betoni jo kuivunut riittävästi. Kun betonin pinnoitettavuutta arvioidaan, tulee aina käyttää ammattilaista, joka tietää ja osaa mitata betonivalun RH% lukeman, eli suhteellisen kosteuden. Se miten mitataan on myös erittäin tärkeää. Pintamittaus ei kerro kuivumisen todellisesta tilanteesta yhtään mitään. Vain RH% mittaus kertoo, onko betoni kuivunut riittävästi, vai ei.

Tämä asia on kuitenkin erittäin tärkeä ja sen pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka rakentavat itselleen tai jollekin toiselle asuntoa tai ovat ostamassa asuntoa. Yksinkertaisilla kysymyksillä voi välttyä monelta harmilta, ”Milloin tämän asunnon betonilattia on valettu? Kuinka paksu on valettu betonilaatta ja milloin lattiat on pinnoitettu? Onko betonivalun RH% mittaukset tehty? Mitä betonilaatua on käytetty?”

Odotettavissa olevat ongelmat

Mikäli aikataulu on toteutettu periaatteella sentti per viikko, odotettavissa on lattiamateriaalista riippuen materiaalin kosteusvaurioita (parketti/muut orgaaniset pinnoitteet), liimatuissa pinnoitteissa liiman ja kosteuden aiheuttamia sisäilmaongelmia ja terveyshaittoja tai laattalattioissa suurilta alueilta irronneita laattoja.

Muista aina varmistaa materiaalivalmistajan ohjeistus pinnoitettavuudesta, eli mikä on vaadittu betonirakenteen maksimi RH%. Useassa pintamateriaalissa vaaditaan, että lattian RH% on alle 75.

Miten nopeasti betoni kuivuu, häh?

Betonin kuivumisnopeudelle ei ole olemassa ehdotonta, yhtä ja ainoaa laskentamallia. Laskennassa käytetään mm. Merikallion mallia, Betoniyhdistyksen mallia ja Lemminkäinen Talo Oy:n mallia. Nämä mallit antavat tuloksia, jotka kertovat suurinpiirtein koska betoni voisi olla kuivaa. Kuivumiseen vaikuttaa:

Betonin kuivumista voidaan nykyään seurata etämittareilla. Nämä mittarit antavat parhaimmillaan suuntaa-antavia RH% lukemia, joiden perusteella voidaan ennustaa betonin kuivumista. On kuitenkin aina erittäin tärkeää tehdä asianmukaiset rakennekosteusmittaukset, joilla varmistetaan betonin kuivuminen.

Kun käyttää kuivaimia betoni kuivuu nopeammin?

Betonin kuivaamiseen voidaan käyttää erilaisia kuivaimia mm.

Ennen rakenteiden kuivaamista tulee varmistua, että betoni on saavuttanut riittävän kovuuden. Yleensä tähän tarvitaan noin 2 viikon jälkihoitojakso. Tämän jälkeen betonin kuivumista voidaan tehostaa koneellisella kuivaamisella. Sikkum on kehittänyt CapsulDry kuivausmenetelmän, jossa kuivaa ilmaa syötetään kuivattavalle pinnalle kuivauslevystön kautta, ja näin vesihöyryä saadaan poistettua rakenteesta diffuusion avulla.

Betoni kuivuu Sikkum CapsulDry menetelmällä tehokkaasti ja kilpailukykyiseen hintaan.
Sikkum CapsulDry on markkinoiden tehokkain ja kannattavin kuivausmenetelmä.

Lue lisää Sikkum CapsulDry menetelmästä

Kuivaa vai ei?

Olipa rakennustyömaa minkälainen tahansa. Olipa betonirakenteiden paksuus mikä tahansa. Olipa betonilaatu mikä tahansa. Kuivataampa betonia koneellisesti tai ei. Muista aina varmistua, että betonivalu on saavuttanut riittävän kuivuuden, ennen pintamateriaalien asentamista!

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä!

Tomi Lindström
045 137 8820

Lisätietoja:

Sisäilmayhdistys